Teknoloji

Sophia Gerçekten Bahsedilenler Gibi Akıllı Bir Robot mu Yoksa Hepsi Bir Oyun mu?

Yapay zekayla ilgileniyorsanız muhtemelen Sophia’yı duymuşsunuzdur. Kendini sık sık medyada bulan Sophia, zekice cevaplarıyla hepimizi şaşırtabiliyor. Peki Sophia gerçekten akıllı bir yapay zeka sistemi mi yoksa bunların hepsi sadece bir oyun mu? Görelim.

Kaynak:https://www.unite.ai/is-hansons-robot…

Bir süredir yapay zeka üzerine araştırma yapıyorsanız muhtemelen Hanson Robotics’in insansı robotu Sophia’yı duymuşsunuzdur.

Pazarlama açısından bakıldığında Sophia’nın dönüştürücü bir etkisi oldu.

Will Smith’le romantik bir randevusu vardı, Jimmy Fallon’un The Tonight Show’unda yer aldı ve birçok medyada yer aldı.

Sophia’ya eşit hakları reddeden Suudi Arabistan’ın vatandaşlık vermesi konusunda meşru bir küresel tartışma bile vardı.

Peki Sophia gerçekten bir yapay zeka mı yoksa bunların hepsi büyük bir oyun mu?

Öncelikle AI ve AGI arasındaki farkın ne olduğunu öğrenmemiz gerekiyor.

AGI teoriktir ve pratik kullanıma uygundur. Yapay zeka ise daha dar bir kullanıma sahiptir.

YGZ teorik olarak bir insanın yapabileceği her türlü görevi yerine getirebilmeli ve insan müdahalesi olmadan farklı alanlarda zeka sergileyebilmelidir. Birçok alanda sorunların çözümünde performansı insanlardan daha iyi veya en azından eşit olmalıdır.

Peki Sophia bir AGI mı? Aslında değil.

Sophia’yı sahnede izlerken iyi hazırlanmış bir performans numarasının ipuçlarını görüyoruz.

Sophia’nın konuşmalarını dinlerseniz aslında Sophia’nın arkasındaki şirketin başkanı olan Ben Goertzel’in daha çok konuştuğunu fark edebilirsiniz.

Eğer Sophia iddia edildiği kadar akıllı olsaydı, konuşmanın büyük bölümünde onun konuşmasını isterdik ve yatırımcılar kapıda sıraya girerdi.

Sophia genellikle tekerlekli bir masayla getiriliyor, bu da onun hareket kabiliyetinin olmadığını gösteriyor.

Aynı zamanda çevresinin farkında değildir ve dikkatini bir nesneye odaklayamaz. Sık sık göz kırpma, rastgele gülümsemeler ve diğer rastgele yüz ifadeleri.

Bir YGZ inşa ederken giriş cihazlarının bilinç oluşumu açısından değerli olduğu konusunda fikir birliği vardır.

İlgili bilgi ve işlevler sistemin deneyimine göre kademeli olarak geliştirilmelidir. Sophia’nın hareketliliği ve girdi mekanizmalarındaki eksiklikler göz önüne alındığında, bu gözden kaçan bir şey gibi görünüyor. Tek girdisi, bazı temel bilgisayar görüşüyle ​​birlikte duyulabilir şekilde görünür.

Ayrıca tüm konuşmalarının önceden yazılmış olması da bir sorun.

Sophia’yı bir etkinlik için rezerve etmek istiyorsanız organizatörler tarafından onaylanması gereken beş soruyu göndermeniz gerekir. Ayrıca bu soruların belli bir sıra ile sorulması gerekmektedir. Bu, Sophia’nın önceden belirlenmiş sorulara dayanarak yalnızca önceden hazırlanmış cevapları tekrarladığı anlamına gelir.

Kısacası Sophia, bilgisayar görüşü, ses tanıma teknolojisi ve belki de Doğal Dil İşleme (NLP) sistemlerinin çoğunu kullanıyor olabilir, ancak söylenenlerin ardındaki anlamı gerçekten analiz ettiğine veya yanıtlarının anlamını anladığına dair hiçbir gösterge yok.

Amazon’un Alexa’sı ve Apple’ın Siri’si çok daha gelişmiş yapay zeka sistemleridir ve hiçbir şirket bu sistemlerin YGZ sistemine yakın olduğunu iddia etmez.

The Verge’ye verdiği röportajda Ben, izleyicilerin Sophia’nın yeteneklerini abartabileceğini itiraf ediyor:

“İnsanlara Sophia’nın yanıt vermek için kullandığı sistemlerden bahsettiğimde pek anlamıyorlar. Ama onlara güzel, gülümseyen bir robot yüzü gösterirsem, YGZ’nin gerçekten yakın ve uygulanabilir olabileceği hissine kapılıyorlar.’

Daha sonra şunları söylüyor: “Sophia, AGI olarak adlandıracağım şey değil, ancak onunla çalışmak kolay değil. Algı, hareket ve diyaloğun dinamik entegrasyonu açısından kesinlikle son derece gelişmiş.”

Ben’s Blog’a göre Sophia’nın kullandığı sistem şu şekilde:

  • Tamamen komut tabanlı bir “zaman çizelgesi düzenleyicisi” (önceden programlanmış konuşmalar için ve bazen önceden belirlenmiş sorularla medya etkileşimleri için de kullanılır);

  • Büyük bir şablondan bağlama ve sınırlı mana düzeyine göre bir yanıt seçen (ve bazen çevrimiçi bir kaynaktan bir yanıt veya rastgele oluşturulmuş bir yanıt döndüren) “gelişmiş bir sohbet robotu”.

  • OpenCog, AGI göz önünde bulundurularak oluşturulmuş karmaşık bir bilişsel mimaridir, ancak hâlâ çoğunlukla Ar-Ge aşamasındadır (her ne kadar biyomedikal bilgi teknolojisi gibi pratik değeri olan bazı alanlarda kullanılıyor olsa da, Mozi Health’e ve bu sonbaharda gelecek bir dizi SingularityNET uygulamasına bakın).

Sophia’nın yapay zekası şu anda gerçek bir YGZ olmaktan uzak olsa da, Sophia’nın her türlü yapay zeka modülünü barındırma yeteneğine sahip olmasıyla, herhangi bir zamanda sinir ağını değiştirerek Sophia’nın gerçek YGZ’sine ulaşılması da oldukça bekleniyor.

Ne düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu