Haber

prof. Pampal’dan Dr. ‘Göç’ uyarısı: Deprem tehlikesi olmayan santimetre kare yok

GAZİ Üniversitesi Beyin Sarsıntısı Araştırma Merkezi Kurucu Lideri Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından başlayan göç hareketine dikkat çekerek, “Türkiye’de deprem riski olmayan tek bir santimetrekare kalmadı. Türkiye’nin tamamı deprem altında. deprem riski yüksek. Ankara İstanbul’dan daha az tehlikeli değil. Ankara’ya İstanbul’dan geleceğim.” “Karadeniz’e gideceğim.”

prof. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından özellikle İstanbul’da ‘deprem göçü’ yaşandığını söyledi. Türkiye’nin tamamının deprem kuşağı olduğuna dikkati çeken Prof. İzmir ve son günlerde gündem olan diğer yerler insanlar tedirgin ve göç etmeye can atıyor.Türkiye’de nereye giderseniz gidin deprem riski yüksek.Haritaya bakıp ‘göç kararı vermesinler’ Burası daha az karanlık.’

‘ÜLKE ÖRÜMCEK AĞINDA HATALARLA ÖRÜLMÜŞ’Prof. Dr. Maden Tetkik ve Arama (MTA) ) 2010’lu yıllardan sonra canlı fay haritasını yeniledi, diri faylar ikiye katlandı.MTA’nın bu son diri fayı önümüzdeki dönemlerde yenileyeceğine hiç şüphe yok, belki bu diri faylar artacaktır. 800-900’e kadar.Ülke her yerde örümcek ağı gibi hareket ediyor.”Kırıldı, kesildi, faylarla örüldü. Alüvyal düzlükler bu fayların üzerine gelerek fayları gizlemiştir. Şehirlerimiz de altlarında aktif faylar bulunan alüvyal düzlükler üzerine kurulmuştur. Bu da tehlikenin birden fazla olduğunu gösteriyor” dedi. “ANKARA İSTANBUL’DAN DAHA AZ TEHLİKELİ DEĞİL”Prof. İstanbul. 30 yıl Ankara için çalıştık; çalıştaylar düzenledik ve tebliğler sunduk. Ankara’nın deprem riski Türkiye’nin diğer bölgelerine göre daha azdır. İstanbul’dan daha az değil, İzmir’den daha az değil. Ankara’nın yakın çevresinde 50 kilometreye kadar yıkıcı deprem yaratma potansiyeline sahip faylar var. Tuz Gölü fay hattı Haymana üzerinden Ankara’ya geliyor, 7’den büyük deprem oluşturma potansiyeline sahip. Yapracık fayı bu günlerde gündeme geldi. Bunlar diri faylar, çok var” dedi. ‘BİNALARIMIZI SAĞLAM YAPACAĞIZ’Prof. Dr. üzerlerine betonarme yapılar yapılmış ve sarsma yönetmeliğine uygun değiller.Bina stoğu sallanacak kadar sağlam değil yani risk çok yüksek.’İstanbul’dan Ankara’ya gideceğim, gideceğim’ Vatandaşlarımız böyle şeyleri bıraksınlar. Binaları depreme dayanıklı yaparak yaşamaları lazım. O gayreti göstersinler. Önümüzde çok kötü bir örnek var, duyarlılık gösterilmeli. bundan sonra başka depremler bekleniyor çok daha beter olacağız baş etmekte zorlanacağız bu sorunu vatandaşlarımız ve yönetimlerimizle seferberlik ruhu ile çözmeliyiz yapılarımızı sarsacak sağlamlıkta yapmalıyız yaşayabilir. Sarsıntıyla desteklenmeyen stoğu güçlendireceğiz, hepsini test edeceğiz, sağlam olmayanları yıkıp yeniden inşa edeceğiz veya güçlendireceğiz” dedi.

prof. Dr. Kuzeyi Meczuplar fayıdır, yine Kayseri civarındadır.Sivas’a doğru uzanan Orta Anadolu fay sisteminin en önemli bileşenlerinden biridir.Bu tür depremlerin daha büyük depremler olma ihtimalinin farkında olan bir durum,bölgenin aktif.Ecemiş fayı üzerinde 7’den büyük ve 7.5’e ulaşan tarihi depremler var.Bu aktif bir fay, yıkıcı bir deprem yaratma potansiyeli olan bir fay.Sivas, Kayseri, Niğde, Nevşehir, Mersin’i etkileyecek büyük bir fay , Orta Anadolu.Orada da bir güç birikimi var, tabiri caizse uzun süredir kırılmadığı için daha büyük deprem yaratıyor.Depremler oluyor, Tuz Gölü e’de. derenin kıç tarafı, Bor. Tuz Gölü fayı da Bor’un batısında başlar ve Aksaray, Şereflikoçhisar, Haymana üzerinden Ankara’ya ulaşır. Bu fay aynı zamanda 7’den büyük bir şoktur. Oluşturma potansiyeline sahip aktif bir fay Bu, yaklaşık 1000 yıldır deprem üretmemiş ve bu nedenle yıkıcı bir deprem potansiyeline sahip bir faydır. Bu yakın zamanda deprem olacağı anlamına gelmiyor ama olma ihtimalini vurgulayan olaylar bunlar” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu