Sağlık

MS hastalığı nedir? MS hastalığının belirtileri nelerdir? MS hastalığı nasıl tedavi edilir?

Dünya çapında yaklaşık üç milyon insan, multipl skleroz olarak bilinen multipl skleroz (MS) hastalığına sahiptir. Bilim adamları, bu tedavisi olmayan hastalığın bir nedenini ortaya çıkardıklarını düşünüyorlar. Bu neredeyse herkesin yakalayabileceği bir virüs. Peki MS hastalığı nedir? MS hastalığının belirtileri nelerdir? MS hastalığına kimler yakalanır? MS hastalığı nasıl tedavi edilir? Ölümcül MS hastalığının tedavisi var mı? Detaylar burada…

MS HASTALIĞI NEDİR?

Bağışıklık sistemi, vücudu dışarıya karşı korurken kendi hücrelerini de tanır. Ancak sistem bilinmeyen bir nedenle bozulduğunda bağışıklık sistemi kendi hücrelerine, özellikle de sınır iletimini sağlayan beyin ve omurilikteki hücrelere saldırır.

Beynin vücuda gönderdiği elektrik sinyalleri ile hareket ve uyum sağlanır. Sınır hücrelerini koruyan ve görevlerini yerine getirmelerine yardımcı olan sınır hücrelerinin etrafındaki kılıflara miyelin denir. Bağışıklık sistemi miyelin kılıflarına saldırdığında ‘plaklar’ adı verilen hasarlı alanlar oluşur. Bunun sonucunda yürüme, konuşma, görme gibi hareketlerde bozulmalar olabilir, bunlara MS atakları denir.

Ancak miyelin tabakası kendini yeniler ve hastalar günlük hayatlarına dönerler. Ataklar 1 hafta, 3 ay, 1 yıl gibi farklı zamanlarda ortaya çıkabilir. Atak süreleri her MS hastası için farklıdır. Günümüzde ilaçlar, fizik tedavi ve diğer sistemlerle ataklar önlenebilmekte, sayıları ve şiddetleri azaltılabilmektedir.

MS hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Bazı hastalarda ileri yaşlarda hareket ve bazı bilişsel kayıplarla karşılaşılabilir. Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte tıptaki gelişmeler, erken teşhis ve hekim kontrolünde alınacak önlemler yaşanan acıları azaltmaktadır.

MS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın ilk belirtileri birkaç gün içinde ortaya çıkar; Alevlenmeler ve düzelmelerle ilerler. İlk dönemlerde tam bir düzelme olurken, az sayıda hasta başlangıçtan itibaren düzelme olmaksızın kötüleşme yaşayabilir.

MS semptomları, şiddeti ve seyri açısından hastadan hastaya büyük farklılıklar gösterebilir. Bazı hastalarda sırayla farklı hastalık belirtileri ortaya çıkar, ardından tam veya kısmi düzelme görülür. Semptomlar, etkilenen sınır sisteminin alanına bağlı olarak farklıdır.

Bunların ortasında halsizlik, karıncalanma, uyuşma, hissizlik, kararsızlık, çift görme, az görme, konuşma bozukluğu, titreme, kol ve bacaklarda sertlik, halsizlik, idrarını tutamama veya yapamama ve cinsel iktidarsızlık sayılabilir. erkekler sayılabilir. Tarif edilen belirtilerden bir veya birkaçı bir arada görülebilir.

MS HASTALIĞI KİMLERDE VAR?

Öncelikle MS ölümcül bir hastalık değildir. Bu bahis üzerine yapılmış birçok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalarda ortalama yaşam süresi açısından MS hastaları ile sağlıklı bireyler arasında anlamlı bir fark olmadığı ortaya konmuştur. MS’te bulaşma bir konuşma meselesi değildir.

Multipl Skleroz (MS), gençlerde görülen nörolojik yetersizlikler arasında ilk sırada yer almaktadır. Hastalık daha çok gençlerde, kadınlarda, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek toplumlarda ve şehirlerde yaşayan eğitim düzeyi yüksek bireylerde görülen bir hastalıktır.

MS’li kişiler tedavi için aldıkları bazı ilaçların etkisiyle bulaşıcı hastalıklara karşı dirençlerini azaltırlar. Bu nedenle hastaların solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara diğer insanlara göre daha fazla yakalanma eğilimi vardır.

MS bir akıl veya akıl hastalığı değil, tıbbi olarak tamamen sinir sistemi hastalığıdır. MS kalıtsal bir hastalık değildir. Ailelerinde MS olan kişilerde MS’e hafif bir yatkınlık vardır.

MS HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

MS hastalığının tedavisi kişiye özel olmalı ve kesinlikle erken dönemde başlanmalıdır. Hastalık genellikle 20-50 yaşlarının ortalarında görülür. MS hastalığı ne kadar erken başlarsa o kadar şiddetli ilerler. MS atağı geçiren hasta hayatı boyunca bir daha atak geçirmeyebilir ve değişken sıklıkta ataklar yaşayabilir. Saldırılarda görülmeyen ve gelişmeye izin vermeyen sürekli ilerleyen formlar çok daha yavaş ilerler. Ataklarla başlayan ve daha sonra ara vermeden devam eden MS türleri de vardır. Ataklar sırasında MS hastalığının tedavisine gecikmeden başlanmalıdır. MS hastalığının erken dönemde başlanan tedavisi, hastalığın ileride hasar oluşturmasını engeller.

lalapasaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu