Sağlık

Yetişkinlerde kıl kurdu belirtileri: Kıl kurdundan nasıl kurtuluruz? Kıl kurdu zararları

Kalabalık şehirlerde sık görülen ve yaygın olan kıl kurdu, çoğunlukla okul çağındaki çocuklarda kendini gösteriyor. İlk başta belirtileriyle karşılaştırıldığında anlaşılamayan ve ciddiye alınmayan bu rahatsızlık, ileri seviyeye ulaştığında yaşam standardını önemli ölçüde düşürüyor. En önemli nedeni hijyen eksikliği olan kıl kurdu tam olarak nedir ve kıl kurdunun belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl dökülebilir ve yok edilebilir?

PINWORM NEDİR?

Kıl kurdu, küçük parazit solucanların neden olduğu bir bağırsak enfeksiyonudur. Her yıl milyonlarca insanı, özellikle de okul çağındaki çocukları etkileyen yaygın bir enfeksiyondur. Yetişkin solucanlar yaklaşık 5 ila 10 milimetre uzunluğunda ve beyaz veya krem ​​​​rengindedir. Küçük iplik kesiklerine benzeyen bu solucanlar altı haftaya kadar yaşayabilirler. Yumurtaları çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Kıl kurdu genellikle kaşıntı ve rahatsızlık dışında bireye herhangi bir zarar vermez ve kısa sürede tespit edilmesi halinde tedavisi de kısa sürer.

PINWORM’UN SEBEPLERİ NELERDİR?

Bağırsak kurdu yumurtaları, yeterince pişirilmemiş gıdalar veya hijyenik olmayan ortamlarda tüketilen gıdalar yoluyla ağız yoluyla vücuda alınır. Bağırsak kurtları vücuda girdikten sonra bağırsaklarda yetişkin hale gelirler ve bağırsak ortamında yıllarca yaşayabilirler.

Bağırsak parazit enfeksiyonu ağız veya dışkı yoluyla yayılır. Bu, kontamine su, yiyecek veya tuvalet kolları gibi yüzeylerden kaynaklanan enfeksiyonu içerir. Bu parazitler ayrıca bebek bezi değiştirmek veya diğer anal veya dışkı teması gibi kişiden kişiye temas yoluyla da bulaşabilir.

Bağırsak parazitleri, nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu gelişmekte olan ülkelerde çok yaygındır. Bunun temel nedeni bu ülkelerde yeterli sağlık kontrollerinin olmayışıdır.

PINWORM’UN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Anüs veya vajinal bölgede kaşıntı:Geceleri sizi uyandıracak kadar şiddetli olabilir.

Aralıklı karın ağrısı ve mide bulantısı:Bu belirtiler nispeten nadir olsa da bağırsakta çok sayıda solucan varsa ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

En sık görülen semptomlar anüs çevresinde kaşıntı ve uykuda huzursuzluktur. Solucanlar yumurtalarını bırakmak için geceleri anüse gittiklerinden kaşıntı genellikle geceleri daha da kötüleşir. Ayrıca vajinaya ulaşarak vajinal akıntıya neden olabilir. Kaşıma nedeniyle ciltte açık yara oluşması durumunda bakteriyel cilt enfeksiyonu da gelişebilir. Kıl kurdu enfeksiyonu herhangi bir belirti veya şikayete yol açmadan gizli bir biçimde de ortaya çıkabilir.

Kıl kurdu ZARARLARI

Tipik kıl kurdu enfeksiyonları önemli sorunlara neden olmasa da, nadir durumlarda ağır istilalar dişi üreme organlarında enfeksiyonlara neden olabilir. Parazit anal bölgeden vajinaya ve daha sonra rahim, fallop tüpleri ve pelvik organların çevresine yayılabilir. Bu, vajinanın iltihaplanması (vajinit) ve rahim zarının iltihaplanması (endometrit) gibi sorunlara neden olabilir. Nadir de olsa kıl kurdu enfeksiyonunun diğer komplikasyonları şunları içerebilir:

İdrar yolu enfeksiyonları: İdrar yolu enfeksiyonları, ilerlemiş kıl kurdu istilası olan kadınlarda daha sık görülür. Solucan ayrıca mesaneye giderek sistite neden olabilir.

Kilo kaybı:Enfeksiyon şiddetliyse parazit vücut için gerekli olan temel besinleri emerek kilo kaybına neden olabilir.

Karın boşluğunda ve üreme organlarında enfeksiyon:Kadınlarda solucan anal bölgeden vajinaya, rahme, fallop tüplerine ve karın boşluğundaki bu organların çevresine ulaşarak vajinit, endometrit gibi enfeksiyonlara neden olabilir.

Apandisit:Apendikse göç eden ve apandisite neden olan kıl kurdu vakaları vardır.

Cilt enfeksiyonu.Şiddetli kaşıntı ciltte ciddi çiziklere ve yaralara neden olabilir, bu da enfeksiyon riskini artırır.

PINWORM NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Teşhis konulan bağırsak paraziti enfeksiyonları uzman doktorun uygun göreceği tıbbi ilaçlarla tedavi edilir. Bağırsak paraziti tedavisi kişinin şikayetlerine göre şekillendirilir. Semptomlar hafifse ve kişi sağlıklıysa protozoal enfeksiyonlar resen iyileşebilir. Semptomlar şiddetli veya kalıcı olduğunda ilaçlar enfeksiyonun çözülmesine yardımcı olabilir. Helmint enfeksiyonlarında solucan giderici ilaçlar enfeksiyona müdahale edebilir. Tüm bağırsak enfeksiyonlarında bol sıvı içerek dehidrasyonun önlenmesi de oldukça önemlidir.

PINWORM NASIL ÖNLENİR?

  • Kötü pişmiş et ve et ürünleri tüketilmemelidir.

  • Çiğ yenen sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır.

  • Güvenli su ve yiyecek tüketilmelidir.

  • El hijyenine dikkat edilmelidir.

  • İç çamaşırı, pijama, havlu, el bezi ve nevresimler günlük olarak değiştirilmeli, sıcak suyla yıkanmalı ve yüksek ısıda kurutulmalıdır.

  • Parmak veya başparmak emme ve tırnak yeme alışkanlıklarının önüne geçilmelidir.

  • Tırnaklar kısa ve temiz tutulmalıdır.

  • Anal bölgeyi kaşımaktan kaçınılmalıdır.

seydisehir-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu