Ekonomi

HSBC’nin geri alım planı, Evergrande’ye ikinci şans, Türkiye ekonomik güven endeksi: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – ABD hisse senedi vadeli kontratları, yatırımcıların merkez bankası kararları, ekonomik veriler ve kurumsal faydalarla dolu bir haftaya hazırlanmasıyla yükselişe işaret ediyor. Bu arada HSBC, üçüncü çeyrek kâr beklentilerini karşılayamamasına rağmen yeni hisse geri alımlarına başladı. Hong Kong mahkemesi emlak şirketi Çin’i zor durumda bıraktı Evergrande‘yemek yemek ( 3333 ) ona yeni bir yeniden yapılanma planı sunma veya tasfiyeyle karşı karşıya kalma konusunda son bir fırsat verdi. Yurt içinde paylaşılan ekonomik güven endeksi ekonomiye olan güvenin arttığını gösterdi.

1. Vadeli işlemler Fed kararı öncesinde yükseldi

ABD hisse senedi vadeli işlemleri, Fed’in temel faiz kararı, değerli kurumsal sonuçlar ve değerli istihdam bilgilerinin damgasını vurduğu bir hafta öncesinde yükseldi.

Dow%0,5, S&P 500%0,6 ve Nasdaq 100Yüzde 0,8 arttı.

Gösterge S&P 500, teknoloji yüklü Nasdaq Kompozitve 30 hisse Dow Jones Endüstriyel Ortalaması Ayın son işlem günlerine girerken kontratlar ekim ayını olumsuz geçirme yolunda ilerliyor. ABD Hazine tahvil getirilerindeki keskin yükseliş satışlara katkıda bulunarak özellikle teknoloji şirketlerinin hisseleri üzerinde baskı yarattı.

Dikkatler şimdi Fed’in Çarşamba günkü son faiz oranı açıklamasına çevrildi. Yatırımcılar, ABD merkez bankasının, Hazine tahvil getirilerindeki artışın ardından bu yıl borçlanma maliyetlerini artırmanın artık bittiğine dair sinyal vermesini bekliyor.

2. Apple haftalık kârda lider olacak

Bu hafta piyasalar teknoloji devi Apple ( AAPLAyrıca birçok büyük ABD şirketinin üç aylık sonuçlarını da takip edecek.

Hisseleri 52 haftanın en yüksek seviyesinden %15 düşen iPhone üreticisi, dördüncü çeyrek kazançlarını Perşembe günü açıklayacak.

Yatırımcılar, rakip Huawei’nin artan rekabeti ve hükümet yetkililerinin iPhone kullanımına yönelik rapor ettiği baskılar nedeniyle Apple’ın Çin operasyonları üzerindeki baskıların artabileceğinden endişe ediyor. Ancak bu zorluklar, şirketin tanınmış hizmet işlerine yönelik talepte beklenen artışla dengelenebilir.

Bugün rapor verecek diğer isimler arasında McDonald’s ( MCD), inşaat seti Tırtıl( KEDİ) ve yarın ilaç üreticisi Pfizer( PFE), Çarşamba günü atıştırmalık şirketi Mondelez ( MDLZ) ve Perşembe günü kahve zinciri Starbucks ( SBUX) ve ilaç şirketi Eli Lilly ( LLY) içerir.

3. Yoğun hafta başlarken petrol fiyatları düştü

Petrol fiyatları, Fed’in politika toplantısı ve tüm değerli ekonomik bilgilerin yer aldığı haftanın başında yatırımcıların temkinli bir duruş sergilemesiyle haftanın ilk gününde düştü.

WTIVadeli işlem sözleşmeleri %1,5 düşüşle 84,28 dolara geriledi. Brent%1,4 düşüşle 87,97 dolara geriledi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik kara saldırısını hızlandırmasının ardından her iki sözleşme de Cuma günü yüzde 3 oranında kapandı, ancak çatışmanın daha geniş bir bölgesel savaşa dönüşeceğine dair çok az işaret olduğu için sözleşmeler haftalık bazda büyük kayıplar kaydetmeye devam etti.

Orta Doğu’daki şiddet olaylarının yanı sıra yatırımcılar, Cuma günü yayınlanacak ABD Ekim ayı tarım dışı istihdam raporuna da hazırlanıyor. Eylül ayındaki 336.000’lik istihdam artışının ardından ekonomistler 182.000 gibi daha ihtiyatlı bir rakam bekliyor ancak bu yine de güçlü bir işgücü piyasasıyla dengelenecek bir rakam.

4. HSBC yeni hisse geri alımlarını duyurdu

Yüksek faiz oranlarından yararlandığını belirten HSBC, 3 milyar dolarlık ekstra hisse geri alımı açıklayarak bu yıl hissedarlarına sağladığı toplam getiriyi 7 milyar dolara çıkardı.

Bu saldırının arka planında banka, üçüncü çeyrekte analistlerin 8,1 milyar dolarlık varsayımlarını kaçırarak 7,7 milyar dolar vergi öncesi kar açıklamış, ancak geçen yılın aynı döneminde karını 4,5 milyar dolardan artırmıştı. Gelir de %40 artışla 16,2 milyar dolara yükseldi.

Grup Yönetim Kurulu Lideri Noel QuinnAçıklamada, Londra merkezli kümelenmenin “faiz ortamının da desteğiyle tüm iş kollarında ve coğrafyalarda geniş tabanlı büyüme” elde ettiğini belirtti.

Quinn, Doğu Asya ile güçlü bağları olan HSBC’nin, Çin’in konut sektörünü etkileyen likidite krizine ilişkin riskleri izlemeye devam ettiğini de sözlerine ekledi. Şirketin kredi zararı karşılıkları 1,1 milyar dolar olurken, bu tutarın 500 milyon doları Çin’deki ticari gayrimenkul portföyüne ait.

5. Evergrande’a yeniden yapılanma için yeni bir plan sunması için süre verildi

Çin Evergrande Grubuna, alacaklılarını yatıştırmak veya tasfiyeyle karşı karşıya kalmak için bir anlaşma yapması için son bir şans verilirken, borçlu şirket, faaliyetlerini yeniden yapılandırmak için revize edilmiş bir plan üzerinde çalıştığını söyledi.

Hong Kong’daki bir mahkeme, Evergrande’nin tasfiyesine ilişkin duruşmayı 4 Aralık’a ertelemeyi kabul ederken, Yüksek Mahkeme Hakimi Linda Chan , bunun şirketin “somut” bir revizyon teklifi sunması için “son fırsat” olacağını söyledi. Chan, aksi takdirde Evergrande’nin muhtemelen tasfiye edileceği konusunda uyardı.

Evergrande’nin kurucusu, uzun süredir Çin’in emlak sektörünün karşı karşıya olduğu krizin sembolü Hui Ka Yan Şirketin offshore borcunu yeniden yapılandırmaya yönelik 23 milyar dolarlık plan, şüpheli suç faaliyeti nedeniyle soruşturma altında olduğunun doğrulanmasının ardından rafa kaldırıldı. Daha önce 2021 yılında offshore borcunu ödeyemeyen şirketin 300 milyar dolardan fazla borcu bulunuyor.

Evergrande’nin bir avukatı, şirketin artık Hong Kong’da listelenen emlak hizmetleri ve elektrikli araç bölümlerinin “değerinden para kazanmayı” hedeflediğini ve bunun olası düzenleyici sorunları önlemeye yardımcı olacağını söyledi.

6. Türkiye’de ekonomiye olan inanç arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ekonomik güven endeksiverilerini kamuoyuyla paylaştı.

TÜİK’in yayımladığı bilgiye göreEkim ayında ekonomik inanç endeksi eylül ayına göre yüzde 1,2 artışla 96,5’e ulaştı.

Tüketici güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 4,4 artışla 74,6’ya yükseldi. Reel sektör yani imalat sanayi sektöründe inanç endeksi yüzde 0,2 artışla 105,3 puana ulaştı.

Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,5 artarak 113,6’ya yükseldi.

Ancak perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 3,3 azalarak 113,9 puana geriledi. İnşaat kesimine güven ise yüzde 0,9 artışla 89,1 puan olarak kaydedildi.

sarayduzuajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu