Sağlık

Gastroenterit nedir? Gastroenterit enfeksiyonu nedir? Gastroenterit neden olur, tedavisi nedir?

Gastroenterit nedir? soru sorulur. Son zamanlarda karşımıza çıkan hastalıklardan biri olan mide iltihabı, enfeksiyonun ne olduğu ve neden kaynaklandığı gündemde. Arama motorlarında Gastroenterit nedir? Gastroenterit enfeksiyonu nedir? Gastroenterit neden olur, tedavisi nedir? sorularına yanıt arıyor.

GASTROENTERİT NEDİR?

Gastroenterit veya gastrointestinal inflamasyon, mide ve ince bağırsağı içeren gastrointestinal sistemin iltihaplanması ile karakterize edilen ve ishale, kusmaya, karın ağrısına ve kramplara neden olan tıbbi bir durumdur. Mide iltihabından gastro, mide mikrobu ve mide virüsü olarak da bahsedilmiştir. Grip ile ilgisi olmamasına rağmen mide gribi ve mide gribi olarak da adlandırılır.

Küresel olarak, çocuklarda birden fazla olaya rotavirüs neden olur. Yetişkinlerde, norovirüs ve kampilobakter daha yaygındır. Diğer bakteriler (veya onların toksinleri) ve parazitler de daha az yaygın nedenlerin ortasındadır. Bulaşma, yanlış hazırlanmış yiyeceklerin veya kontamine suların tüketilmesiyle veya bulaşıcı hastalığı olan kişilerle yakın temastan kaynaklanabilir.

Direktör hastalığı, yeterli sıvı alımına bağlıdır. Hafif veya orta dereceli olaylar için bu genellikle bir oral rehidrasyon solüsyonu ile gerçekleştirilebilir. Daha ciddi vakalarda intravenöz sıvılar gerekebilir. Mide iltihabı öncelikle çocukları ve gelişmekte olan ülkelerde yaşayanları etkiler.

GASTROENTERİT NEDENİDİR?

Mide iltihabı genellikle hem ishal hem de kusma ile veya daha az yaygın olarak sadece bir tanesi ile ortaya çıkar. Mide krampları da oluşabilir. Belirtiler ve semptomlar genellikle bulaşıcı bir casusa bulaştıktan sonraki 12-72 saat içinde başlar. Sebep viral bir ajansa, durum genellikle bir hafta içinde düzelir. Ayrıca bazı viral olaylar ateş, yorgunluk, baş ağrısı ve kas ağrısı ile ilişkilendirilebilir. Dışkı kanlı ise, nedeninin bir virüsten çok bakteri olması daha olasıdır. Bazı bakteriyel enfeksiyonlar şiddetli karın ağrısı ile ilişkili olabilir ve birkaç hafta sürebilir.

Rotavirüs bulaşmış çocukların tamamen iyileşmesi genellikle üç ila sekiz gün sürer. Bununla birlikte, yoksul ülkelerde ciddi enfeksiyonların tedavisine erişilemez ve sürekli ishal yaygındır. Dehidrasyon ishalin sık görülen bir komplikasyonudur ve önemli derecede dehidrasyonu olan çocukta uzamış kılcal damar rejenerasyonu, zayıf cilt şişmesi ve düzensiz solunum görülebilir. Tekrarlayan enfeksiyonlar genellikle sanitasyonun zayıf olduğu bölgelerde ortaya çıkar ve yetersiz beslenmeye, bodur büyümeye ve uzun süreli bilişsel gecikmeye neden olabilir.

Reaktif artrit, Campylobacter spp. ile enfekte kişilerin %1’inde görülür. Guillain-Barré sendromu ise %0.1 oranında görülür. Hemolitik üremik sendrom (HÜS), Shiga toksini üreten Escherichia coli veya Shigella suşları ile enfeksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir, bu da düşük trombosit sayısı, kötü böbrek fonksiyonu ve düşük alyuvar sayısı (bunların bozulmasının bir sonucu olarak) ile sonuçlanır. Çocuklar hemolitik üreme sendromuna yetişkinlerden daha yatkındır. Bazı viral enfeksiyonlar yeterli iyi huylu çocuk nöbetlerine neden olabilir.

Virüsler (özellikle rotavirüs) ve Escherichia coli bakterileri ve Campylobacter türleri gastroenteritin ana nedenleridir. Bununla birlikte, bu sendroma neden olabilecek başka birçok bulaşıcı casus vardır. Enfeksiyöz olmayan nedenler ara sıra görülür, ancak viral veya bakteriyel etiyoloji kadar yaygın değildir. Bağışıklık eksikliği ve nispeten kötü hijyen nedeniyle çocuklarda enfeksiyon riski daha yüksektir.

Mide-bağırsak iltihabına neden olan virüsler arasında rotavirüs, noro virüs, adenovirüs ve astrovirüs bulunmaktadır. Rotavirüs, çocuklarda gastroenteritin en yaygın nedenidir ve hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde benzer insidans oranlarına neden olur. Pediatrik yaş grubundaki enfeksiyöz ishal olaylarının yaklaşık %70’inden virüsler sorumludur. Rotavirüs, bağışıklıkları nedeniyle yetişkinlerde daha az görülür. Norovirüs, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yetişkinlerde gastroenteritin en değerli nedenidir ve salgınların %90’ından fazlasından sorumludur. Bu lokalize salgınlar genellikle insan grupları, yolcu gemileri, hastaneler veya restoranlar gibi fiziksel olarak birbirine yakın yerlerde vakit geçirdiklerinde ortaya çıkar. İnsanlarda bulaşma ishal bittikten sonra da devam edebilir. Çocuklardaki vakaların %10’undan norovirüs sorumludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu