Ekonomi

Egeli sanayici dövize ‘kurgu’ kurdu

İZMİR (IGFA) – Orta Vadeli Programa göre Türkiye, 2026 sonu için 302,2 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledi. Bu hedefe ulaşmak için 120 bin ihracatçı haftanın 7 günü 24 saati çalışırken, borsa da Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in faiz açıklaması ihracatçıların moralini bozdu.

Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in sosyal medyadaki “İhracatın temel belirleyicisi dış taleptir ve döviz kurunun önemli bir etkisi yoktur” paylaşımını değerlendiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, “Dış talep elbette önemli” Ancak bugün yurt dışından talep olmasına rağmen döviz kurlarının mevcut seviyesinden dolayı birçok ihracatçımız fiyatlarını tutamaz hale geldi. İhracatçılarımız fiyat veremez noktaya geldi. Türkiye’nin hedeflediği ise şu; İhracata dayalı bir büyüme varken, bugünkü döviz kurları bu büyümenin önünü açmıyor.

TÜİK’in açıkladığı keçe enflasyon oranının yüzde 129 olduğunu vurgulayan Eskinazi, sözlerini şöyle sürdürdü; “TÜİK Türkiye’deki durumu özetledi. Girdi maliyetlerimiz yüzde 129 civarında artarken döviz kurundaki artış yüzde 60’ta kaldı. 2024 yılında yerel seçim olması nedeniyle döviz kuru üzerindeki baskı devam ediyor. İhracat pazarlaması bir gecede değişen bir olgu değildir. Bir pazara girmek yıllar süren bir çaba gerektirir. Döviz kurlarının mevcut seviyesinden dolayı ihracat pazarlarımızı kısa sürede değiştiremiyoruz. Rekabet gücümüzü koruyacak bir döviz kuruna ihtiyaç var. Bugün emek yoğun departmanlarda rekabet gücümüz tabandadır. Bu durumu anlamak için ihracat rakamlarına bakmak yeterli. İhracat rakamlarındaki karanlık tablo 2024 yılının ilk yarısında da devam edecek gibi görünüyor. İhracatçı firmalarımızın maliyetleri sürekli artarken, döviz kurunu tahmin edemedikleri için bütçe yapamıyor durumdaydılar. “Orta Vadeli Programda belirlediğimiz ihracat hedeflerine ulaşabilmek için döviz kuru üzerindeki baskının sona ermesi gerekiyor.”

kavakliderehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu