Gazze’deki Nasır Hastanesi’nde sağlık hizmetleri çöktü
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) dün, Gazze Şeridi’nin işleyen en büyük hastanesi olan Nasır Hastanesi’nde hayati önem taşıyan tıbbi hizmetlerin çöktüğünü duyurdu. MSF, Gazze’de artık bir sağlık sisteminin bulunmadığını vurguladı.
MSF, Gazze’de devam eden çatışmalar nedeniyle bölgenin en büyük hastanesi olan Nasser Hastanesi’nde hayati önem taşıyan sağlık hizmetlerinin çöktüğünü ve şu anda yeni hastaların tedavi edilebileceği bir tesisin bulunmadığına dikkat çekti. MSF şunları söyledi: “İsrail güçlerinin çevredeki bölgeleri boşaltma talimatı verdiği sırada çok sayıda hastane çalışanı ve hastaneye sığınmak isteyen binlerce yerinden edilmiş insan geldi. Hastanenin cerrahi kapasitesi artık neredeyse yok ve bir avuç sağlık çalışanı kaldı. Hastanede kitlesel kayıpların (çok sayıda yaralının) önlenmesini sağladık, akını karşılamaya yetmeyen çok düşük ekipmanlarla uğraşmak zorunda kalıyorlar.
‘350’YE YAKLAŞIK HASTA VAR, NAKİL YAPILAMIYOR’
Nasır hastanesinde 300 ila 350 arasında hasta kalıyor ve bölge çok tehlikeli olduğundan ve ambulans bulunmadığından tahliye edilemiyor. Bu hastalarda açık yaralar, patlamalardan kaynaklanan yırtılmalar, kırıklar ve yanıklar gibi savaşa bağlı yaralanmalar bulunmaktadır. “Hastanede ortopedi cerrahı bulunmadığı için 24 Ocak’ta en az bir hasta öldü” dedi.
“GAZZE’DE ARTIK SAĞLIK SİSTEMİ YOK”
MSF Filistin Tıbbi Koordinatörü Guillemette Thomas, sağlık sistemine yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu belirterek, “Tıbbi bakım eksikliği nedeniyle insanların hayatı risk altında. Nasır ve Avrupa Gazze Hastanesi neredeyse erişilemez durumdayken, sağlık sistemi yok” dedi. Artık Gazze’deyiz.” Bölgenin Nasser Hastanesi’nden sonra ikinci büyük hastanesi olan Avrupa Hastanesi’nin sağlık hizmetlerine erişilemez hale geldiğine dikkat çeken MSF, “Avrupa Gazze Hastanesi, sahip olduğu geniş imkanlarla Gazze’nin güneyinde Nasır Hastanesi’nden sonra ikinci büyük tesistir. Büyük cerrahi kapasite Bugün, komşu bölgelerin boşaltılması nedeniyle Hastaneler koruma alanı olarak kalmalı, insanların ve sağlık çalışanlarının tıbbi bakıma erişmesine ve sunmasına izin verilmelidir.
Uluslararası Adalet Divanı (UAD) bugün, İsrail’in Filistinlilere yönelik soykırım eylemlerini önlemesi ve Gazze’deki insani durumun iyileştirilmesi için acil önlemler alması yönünde geçici tedbir kararı çıkardı. “Bu önemli bir adım olsa da, yalnızca sürdürülebilir bir ateşkes daha fazla sivil ölümünü durdurabilir ve bölgede yaşayan 2,2 milyon insana insani yardım ve yaşamsal malzeme akışını sağlayabilir.”