Sağlık

Çocuğunuzun Ayak İzlerine İyi Bakın, Çünkü!

Çocuğunuzun gelişimini adeta gözlerinin içine bakarak yakından takip ediyorsunuz. Peki ayak izlerine hiç baktınız mı? Ya da bir ayakkabı içi dolup da oburluğu biraz sıktığında bunun altında ortopedik bir sorun olabileceğini düşündünüz mü? Acıbadem Taksim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Eralpçocuklarda   Bir bacağın diğerine göre kısalığının (uzuv kısalığı) sık görülen bir sorun olduğunu ancak özellikle 2 cm’den küçük kısalıkların dikkatli bakılmadıkça fark edilemeyeceğini söylüyor. Bu nedenle ailelere çocuklarını özellikle banyo yaptıktan sonra veya sahilde yürüyüş yaparken dikkatli gözlemlemelerini tavsiye eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Levent Eralp, çocuklarda kısa bacak (uzuv) ile ilgili açıklamalarda bulundu, değerli uyarılarda ve tekliflerde bulundu.

Toplumumuzda oldukça yaygın olan bel ağrısı şikayetlerinin altında bir bacağın uzunluğunun diğerinden kısa olmasının da yatabileceğini biliyor muydunuz? Peki, aldığınız ayakkabılardan birinin normal olması ve diğer ayağın sıkılmasının da aynı sebepten kaynaklanmış olabileceği? Günlük hayatta fark edilmeden de olsa normal gibi görünen bazı konular ancak ailelerin dikkatli gözlemi ile ortaya çıkabilir! Acıbadem Taksim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Eralp Bu noktada ebeveynlerin çocuklarını dikkatlerini çekmeden ve ruhsal rahatsızlık yaratmadan dikkatle gözlemlemeleri gerektiğini belirterek, “Bacak boylarının eşit olmaması (uzuv kısalığı) ancak bu dikkatli gözlemler sonucunda anlaşılabilecek hastalıklardan biridir. Günlük hayatta gözle görülür bir değişikliğe neden olmadığı için 2 cm’ye kadar olan tek bacak kısalığı çoğu zaman fark edilmiyor.” diyor. prof. Levent Eralp, “Kısa bacak sorununda kalçadan parmak ucuna kadar tüm uzuvdan bahsediyoruz. Vücudun bir veya birden fazla bölgesinde tek bacak kısalığına neden olan bir rahatsızlık olabilir. Amerika’da yapılan bir araştırma çarpıcı bir gerçeği ortaya koyuyor; Liselere devlet tarafından halk sağlığı görevlisi atanır. Kadın görevliler tüm kız öğrencilerin vücutlarını görmek için incelediklerinde birçoğunun o güne kadar fark edilmemiş sırt eğriliklerine sahip olduğunu görürler. Böylece yüzde 4-5 olan skolyoz oranı yaklaşık 3 kat artıyor. Yani bir grup iskelet sistemi değişikliğinde ya da bozukluğunda, ailenin günlük yaşama müdahale etmediği için önemsemediği göze batmayan sorunlar konuşma konusu olabiliyor. Ancak bunlar çocukluk çağında artma eğilimi gösterdiğinden tanı geciktirilmemelidir. Skolyozdaki sorun tek bacağın kısalığı için de geçerlidir.”

Ayak izine dikkatlice bakın!

Sağ ve sol bacak veya kolların ortasında uzunluk farkı olduğunu belirten buna uzuv kısalığı denir. Levent Eralp, kolların ortasında 5 cm’den daha az bir boy farkının manzara dışında kullanışlılığa neden olmayacağını, bu nedenle kısa uzuvların en çok bacaklarda yaşandığında çeşitli problemlere yol açabileceğini söylüyor. Bir bacağın kısalığı; Doğuştan kemik hastalıkları, geçirilmiş kazalar, çocukluk çağındaki kemik iltihapları, romatizmal veya nörolojik hastalıklara neden olabileceğini belirten Dr. Levent Eralp, “Çocuğunuzun ayak izlerine dikkatli bakın” diyor ve şöyle açıklıyor: “Kış banyosu sırasında anne babalar çocuklarının vücutlarına dikkatlice bakmalı ve banyodan çıktıktan sonra ayak izlerinin kısalığını anlamak için her iki ayak izini de karşılaştırmalıdır. toplumumuzda yaygın bir sorun olan tek ayak ayak izi!Çocuk banyodan çıkıp ıslak ayakla yere basıyor ama iki ayağındaki ayak izleri birbirinin aynı değil.Dikkat etmezseniz ıskalarsınız. ama dikkat ederseniz görürsünüz.Ya da çocuğun iki ayağındaki ayak izleri yazın kumsalda yürürken birbirinden farklı ise bir bacağının kısa olduğunu tespit edebilirsiniz. Özellikle yavaş yürürken çocuğun ayak izine ve topallama olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor.”

Tek bacak kısalığında tedavi yöntemleri!

Ebeveynlerin çocuklarının bacaklarını mezura ile ölçmeye çalışmamaları gerektiğini söyleyen Prof. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Eralp, 2 cm’ye kadar olan, 2-5 cm’nin ortasındaki ve 5 cm’nin üzerindeki kısa bacaklar için tedavi yöntemlerini şöyle açıklıyor: Alınması en uygun tedavi yöntemidir. Ortadaki farkın 2-5 cm olması için cerrahi tedavi kuraldır. Bu durumda çocuklarda iki uzvun uzunluğunu eşitlemek için ya kısa kenar uzatılır ya da uzun kenarın uzaması yavaşlatılır. Altta yatan hastalık ve uzatma için kalan süre gibi faktörler değerlendirilerek uygun teknik izlenmelidir. 5 cm’den fazla ise; Kısa kenarın mutlaka uzatılması gerekiyor ama tekniğe yine doktor değerlendirmeleri ile karar verilmelidir.”

Bel ağrısından eklem kireçlenmelerine!

Levent Eralp, “Ayak bileği, diz, kalça ve bel temelde birbiriyle uyum içinde çalışan dişli çarklar gibidir. düzenli bir şekilde çalışırlar. Ancak bu dişlilerden biri diğerleriyle uyum içinde dönmezse zamanla diğerlerinin dişlerini aşındırır. Bu nedenle cerrahi tedavi gerektirmeyen 2 cm’den küçük kısalıklar bile zamanla bel ağrısına ve eklem kireçlenmesine neden olabilir. uyarısı var. Çocuklarında tek bacak kısalığı olması durumunda ebeveynlerin bilinen hatalara dikkat etmesi ve bunlardan uzak durması gerektiğini belirten Prof. Dr. Levent Eralp, örneğin; İp atlamak, seksek oynamak, bir ayağı öne sallamak gibi formüllerin bacak uzatmaya bir etkisinin olmadığı, aksine tedavide gecikmeye yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

persembeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu