Ekonomi

Kripto para birimlerinde satış öncesi çılgınlığın ayak sesleri

Türkiye’deki yatırımcılar hem hisse senetlerinin hem de kripto para birimlerinin halka arzını/ön satışını beğendi. Borsa İstanbul’da hisse senedi yatırımı yapanların sayısı 5 milyonu geçerken, bu artışta halka arzlara katılmak isteyenlerin büyük katkısı var.

Özellikle arzda eşit dağılım yapılması ve daha fazla hisse almak isteyenlerin tanıdıkları adına hesap açmaları yatırımcı sayısını artırmaktadır. Son yıllarda halka arzların ardından hisse fiyatlarının nefes kesen yükselişi doğal olarak buraya olan ilgiyi artırdı. Ancak son yapılan tekliflerde bu ‘sihir’ bozuldu gibi görünüyor. Bunda aylardır piyasa genelinde yaşanan satış baskısını da gözden kaçırmamak gerekiyor.

Bitcoin yükselişle yeniden hızlandı

Hisse senedi tarafında durum böyleyken Türkiye’deki yatırımcıların da boğa dönemlerinde yoğun ilgi gösterdiği kripto para piyasalarında ön satışlar yeniden canlanmaya başladı.

Kripto para birimlerinin amiral gemisi Bitcoin’in yeni yılla birlikte yönünü yukarı çevirmesi ön satışları yeniden gündeme getirdi.

Yeni yıla 16 bin 565 dolardan başlayan Bitcoin, 14 Nisan’da 31 bin dolara kadar çıktı. Yani Bitcoin’in fiyatı yaklaşık 4,5 ayda yüzde 85’in üzerinde arttı. Kasım 2021’de görülen tarihi zirvenin ardından kripto paralarda bir fırtına başladı ve birçok altcoin kayıp zirvelerine göre yüzde 95’i aştı.

Kripto para birimlerinde ön satışlar, Bitcoin’deki toparlanma trendi ve önümüzdeki aylara yönelik umutlarla yeniden gündeme geldi. Icodrops verilerine göre Mayıs ayında 15 ön satıştan 181,5 milyon dolar ile projeler finanse edildi.

Nisan ayında yine 15 ön satış yapılırken, Mart ayında 24 işlemle yılın en yüksek ön satışı gerçekleştirildi. Yılın başından bu yana 73 ön satışla kripto projeleri toplam 850 milyon dolarlık finansman aldı. Elbette bu ön satışların tamamı kişisel yatırımcılara yapılmıyor. Bu miktar, büyük fonların projelere sağladığı kaynakları da içermektedir. Ocak ayında tamamlanan ön satışta 5ire yılın en büyük finansmanını aldı.

5ire, yaklaşık 1 ay süren satış sürecinde 221 milyon dolarlık finansman aldı. 123,7 milyon dolarlık yatırım alan Arbitrum, bu yılın en çok konuşulan paraları arasında yer aldı. 52 milyon dolarlık fon alan SUI, kripto para hakkında en çok konuşulan başka bir kripto para. Borsalarda 0,1 dolardan satılan SUI, 1,72 dolara kadar çıktı ve son olarak 1 dolar seviyelerinde süreci görüyor.

haber-kilimli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu