Haber

Kamu borçlarının yapılandırılmasına ilişkin teklif Plan ve Bütçe Komisyonundadır.

Kamu borçlarının yeniden yapılandırılması da dahil olmak üzere Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Kurulu’nda görüşülüyor.

Komisyonda milletvekilleri önerge üzerinde söz aldı.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, vergilendirmenin devlet egemenliği ile ilgili çok önemli bir konu olduğuna işaret ederek, düzenlemenin kazandırmaktan çok kazandıracakları olabileceğini öne sürdü.

Teklife ilk imza atanlardan Kuşoğlu’nun sorusu üzerine gecikme zammı hariç fiili vergi alacağının 521 milyar lira olduğunu belirten AK Parti Kümelenme Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş. getirilmiş.

Elitaş, tahsilatın 500 milyar liraya yakın kısmının artık toplanamayacak durumda olduğunu belirterek, “300 ila 350 milyar liranın bir kısmının bu barış kapsamına gireceğini düşünüyoruz.” terimini kullandı.

SGK’nın 196 milyar liralık alacağı olduğunu anlatan Elitaş, 166 milyar liralık gecikmeli artışla toplam 362 milyar liranın bu sistemle yeniden yapılandırılacağını kaydetti.

Kuşoğlu konuşmasına devam ederek örnek düzenlemelerin olup olmadığını ancak bu düzenlemelerin bir işe yarayıp yaramadığını sordu. Kuşoğlu, “Gördüğüm kadarıyla bir faydası yok, artıyor, azalmıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Emsal düzenlemelere rağmen borçlu sayısının arttığına dikkati çeken Kuşoğlu, “Bugüne kadar çıkarılan bu düzenlemeler, af kanunları Maliye Bakanlığı’na büyük sorunlar ve sıkıntılar getirmiş, Maliye Bakanlığı’nın işlevini yerle bir etmiştir. .Maliye Bakanlığının vergi toplama işlevi yoksa devlet yoktur maalesef vardır arkadaşlar.Devleti biz yıktık, bu tespiti yapmamız lazım.” dedi.

Özel köprülü geçişler ile yol geçişlerinin borçlarının da hesaba katılması gerektiğini söyleyen Kuşoğlu, lüks yapılaşmanın olduğu bazı yerler hala köy gibi görünse de belediye gelirlerini yüzde 50 oranında azaltmak istediklerini öne sürdü. Kuşoğlu, bunun doğru olmayacağını belirterek, farklı bir kriter getirilmesi gerektiğini savundu.

“Vergisini ödemeyenlere vergi affı getirildi”

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, kapitalist sistemde bile adaleti sağlayacak mekanizmaların olduğunu belirterek, kapitalist sistemde yüzde 1 ya da 5’in kazanacağını, geri kalanın ise kaybedeceğini savundu.

Kazanan ve kaybeden arasındaki dengeyi sağlayacak mekanizmanın vergi mekanizması olduğuna işaret eden Paylan, “Bu vergi affı yasasını neden çıkardınız, neden getirdiniz?” O sordu.

2022’de patronların gayrisafi hasıladaki payının yüzde 40’tan yüzde 55’e çıktığını, işçilerin payının ise yüzde 38’den yüzde 25’e düştüğünü savunan Paylan, “Gelirin bol olduğu bir ülkede vergi afları ne işe yarar? ve servet eşitsizliği bu kadar yüksek mi?” dedim.

Vergisini ödemeyenler için “vergi affı” getirildiğini öne süren Paylan, şunları kaydetti:

“Bakın getireceğiniz bu vergi affı kanunu zaten yerle bir olan vergi ahlakını daha da yerle bir edecek. Bu uygulamalarla ne yaptığınızı biliyor musunuz? Dürüst olmaya çalışan mükellefleri bile yanıltıyorsunuz, diyorum ki çok var. Dürüst olmaya çalışan vergi mükellefleri ya da çoğu böyleydi, “Onların ahlakını bozdunuz. Vergisini dürüstçe ödeyen vatandaşlarımızı ‘hile’ yapıyorsunuz.”

Paylan, küçük esnaf ve KOBİ’leri korumak için 50 bin lira ile 100 bin liralık bir rakam yapılandırılmasını, büyük rakamların buna dahil edilmemesini ve vergi affı maddelerini kaldıracak bir sistem talep etti.

“Ekonomimize ve ülkemize katkımız yok”

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, yapılan işlerin günü kurtarmak olduğunu ve uzun soluklu yapılan bir iş olmadığını öne sürerek, “Ekonomimize, ülkemize ve toplumumuza katkı sağlamıyor, işimizi kolaylaştırmıyoruz. Her gün gelen taleplere tepki veririz, uğraşırız, sonra bir süre sonra yine aynı sorunla karşılaşırız, ikincide, üçüncüde… Böyle bir düzenlemenin gelmeyeceğinin garantisi yok. , geçmişte olmadığı gibi.” sözlerini kullandı.

Gerçek bir mali boşluk varsa ve bütçe açığı yoksa 2-3 bin liralık alacakların silinip kalan alacakların tahsil edilmesi teklifinde bulunan Yılmaz, dar gelirli kısma destek verilmesini istedi.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, geniş kesimlerin beklentisiyle yasa teklifi getiren milletvekillerine teşekkür ederek, küresel ekonomiyi olumsuz etkileyen gelişmelerin Türkiye’yi de etkilediğine dikkat çekti.

Türkiye’nin atılımları, aldığı tedbirler ve ekonomi politikalarıyla dünyada olumlu yönde farklılaşan ülkelerden biri olduğuna işaret eden Aksu, “Ancak bazı kesimlerin sorunları ve onlara devlet desteği vardı. Finansman bozuktu, bütçe performansı bu kadar iyi olmazdı, açığımız bu kadar azalmazdı, faiz dışı fazla olmazdı, vergi gelirleri bu kadar artmazdı.” dedi.

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması, bazı alacaklardan feragat edilmesi, vergi matrahının artırılması, ticari sicillerin düzenlenebilmesi ve bazı çalışmalarda vergi muafiyeti getirilmesi gibi konuların gündeme geldiğini vurgulayan Aksu, kamu vicdanını incitecek bazı hususları da kapsam dışında tutmayı değerli bulduklarını kaydetti. trafik cezalarının affı

Aksu, MHP olarak tasarıyı desteklediklerini belirtti.

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, vergi mükellefleri, vatandaşlar ve profesyonellerden gelen talepler doğrultusunda bir çalışma hazırlayarak kanun teklifini hazırladıklarına değindi.

Pandemi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve iklim krizinin küresel ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirten Aydemir, yüzde 1 oranında iktidar oldukları yönündeki eleştirilere tepki gösterdi.

Herkesin düşüncelerini dile getiren Aydemir, çıkarılan yasalarla mükelleflerin sistemde tutulmak istendiğini söyledi.

Devletin zor durumda olana yardım etmesinin doğal olduğunu ifade eden Aydemir, “Mükellefler zor durumdaysa biz onlara yardım ederiz. Burada af diye bir şey yok. Bizim getirdiğimiz kanun tasarısı tamdır. Yeniden yapılandırma kanunu, kamu alacaklarının yapılandırılması Cumhuriyet tarihinin en büyük yeniden yapılandırmasını yapıyoruz ve bu öneriyi hazırlayan ve emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” terimleri kullandı.

Teklif için müzakereler devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu