Haber

Kahramanmaraş’ta 12 Bin Yıllık Mezar Bulundu

Kahramanmaraş Direkli Mağarası’nda yapılan kazılar sonucunda yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait bir mezar bulundu. Kazıları yürüten ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin ardından bu yılki kazıların daha sınırlı bir ekiple yürütüldüğünü belirtti.

Kahramanmaraş’ta ortaya çıkarılan bu mezar kentte ortaya çıkarılan 3’üncü mezar oldu.

Bölgede 2007 yılından bu yana devam eden kazılarda üçüncü mezarın bulunduğunu belirten Erek, ilk mezarın 2009 yılında, iskeletin bulunduğu ikinci mezarın ise 2019 yılında bulunduğunu hatırlattı.

Mezarlardan sadece birinde iskelet bulunduğunu, diğerlerinin ise boş olduğunu vurgulayan Erek, şunları kaydetti:

Erek, buldukları mezarların dört köşesi 90 derecelik taşlardan yapılmış olduğunu belirtti. Bu dönemin insanlarının hangi kavim veya isimle yaşadıklarını bilmediklerini belirten Erek, onları çoğunlukla “avcı-toplayıcı” olarak tanımladıklarını sözlerine ekledi.

Çinli gezgin Ay’ın yüzeyinin altına gizlenmiş yapılar buldu!

Epipaleolitik dönemin göçebe yaşam tarzına sahip insanların son dönemi olduğunu, daha sonra ova ve zirvelerde yerleşik köyler kurarak yaşamlarını sürdürdüklerini belirtti. Direkli Mağaranın Kahramanmaraş’ta insanlık tarihinin kronolojisini tamamlayan değerli bir nokta olduğunu vurguladı.

Ne düşünüyorsun? Lütfen fikirlerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Shiftdelete / Yeni

alpuhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu