Haber

İsveç hükümetinden kritik iade kararı

İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin kritik müzakere süreci devam ederken, Stockholm’den PKK’ya destek verdiği iddia edilen bir kişinin Türkiye’ye iade edilmesi yönünde karar geldi. İsveç Adalet Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 35 yaşındaki bir Türk vatandaşının Türkiye’de uyuşturucuyla ilgili bir suçlamayla Türkiye’ye iade edilmesine karar verdiğini bildirdi. Söz konusu kişinin 2014 yılında Türkiye’de 4 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi. Denetimli serbestlik şartıyla serbest bırakılan bu kişinin daha sonra İsveç’e gittiği ve 2022 yılının Ağustos ayında tutuklandığı kaydedildi. Türk adli makamları.

İade talebinin asıl sebebinin HDP ve PKK ile temasları olduğunu öne süren şahsın Türkiye’ye iadesi bu kapsamda bir ilk olacak. Mayıs ayında İsveç Yüksek Mahkemesi’nin bu şahsın iadesi için yeşil ışık yaktığı haberi İsveç basınına yansımıştı. Mahkemenin, söz konusu kişinin akıbetiyle ilgili kararı İsveç hükümetine bıraktığı belirtildi. İsveç’te iade taleplerine hükümet karar veriyor, ancak Yargıtay olumsuz görüş verirse sınır ötesi işlem gerçekleştirilemiyor.

Yeni yasalar yürürlüğe girdi

NATO üyeliği, yaklaşık bir yıldır Türkiye ile başı dertte olan İsveç’te Haziran ayı başında yürürlüğe giren yeni terörle mücadele yasalarına uygun olarak, ülkedeki terör örgütlerine üye olmak, bu kuruluşlara üye olan veya herhangi bir şekilde destek verenlere, uzun hapis cezaları ile yargılanmalarının önünü açacak şekilde maddi destek verilmesi. ciddi bir suç olarak kabul edildi.


Stockholm’deki gösterilerde çok sayıda aktivistin PKK pankartı taşıdığı görüldü.Fotoğraf: Maja Suslin/AP Photo/picture Alliance

İsveç’in ilgili yasalardaki sert düzenlemeleri ülkede yaşayan bazı Kürt grupların tepkisine yol açtı ve Stockholm’de yüzlerce kişi yeni düzenlemeleri protesto etti.

Ankara’da kritik görüşme yapılacak

Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya, daha önce uzak durdukları NATO’ya üye olmak için başvurdu. Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında NATO da dahil olmak üzere uzun soluklu müzakere süreci sonunda Finlandiya’nın üyeliği onaylandı ve Nisan ayında Helsinki İttifak’ın 31. üyesi oldu. Ancak Ankara, İsveç’in attığı adımların yeterli olmadığını ve Stockholm’den “terörle mücadele” konusunda daha fazla girişim beklediklerini belirterek İsveç’in üyeliğine yeşil ışık yakmadı.

Şimdi gözler Türkiye’de yapılacak kritik zirvede. Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Haziran 2022’de Madrid’de düzenlenen NATO zirvesinde kurulan ortak kalıcı mekanizma, dördüncü toplantısını 14 Haziran’da Ankara’da yapacak.

DW,AFP/SÖ,TY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu