Eğitim Sen’den YÖK’ün Üniversitelerde Hibrit Eğitim Kararına Tepkisi
YÖK’ün Hibrit Eğitim kararı yansımalara neden oldu. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi için üniversitelerde alınan yeni kararları açıkladı.
YÖK, 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi sonrası depremzedelerin öğrenci yurtlarına yerleştirilmesi nedeniyle üniversitelerde uzaktan eğitim, bahar döneminde ise hibrit eğitim kararı aldı. Zorunlu uzaktan eğitim kararını esneten YÖK, yüz yüze eğitim almak isteyen öğrencilerin okullarında olabileceğini, online eğitim almak isteyen öğrencilerin ise uzaktan eğitime devam edebileceklerini duyurdu. YÖK’ün üniversitelerde hibrit eğitim kararına ilk tepki Eğitim ve Bilim İşçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Merkezi’nden geldi. Eğitim Sen, kararı “tembel, plansız ve kabul edilemez” olarak değerlendirdi.
YÖK, Gerekli Uzaktan Eğitimi Hibrit Hale Getiriyor
YÖK Lideri Erol Özvar, Açık öğretim hariç toplam 4 milyon 187 bin yükseköğretim öğrencisinin yaklaşık 676 bininin şok illerde ikamet ettiği veya kayıtlı olduğu açıklandı. Yükseköğretim sistemindeki her 6 öğrenciden birinin depremden doğrudan etkilendiğine işaret eden Özvar, “2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi için Mart ayının prestijiyle aldığımız yeni kararları alırken; 30.02.2023 tarihi itibari ile bugüne kadar aldığımız kararları, ülkemizin içinde bulunduğu şartları, paydaşlarımızın ve öğrencilerimizin taleplerini dikkate aldık. . Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan eğitim ile dileyen öğrencilere yoklama aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmektedir. Bahar yarıyılı ara sınavları, şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesine dayalı olarak uzaktan eğitim prosedürleriyle çevrimiçi olarak yapılacaktır. Depremden doğrudan etkilenen illerdeki üniversitelerimizin özelliklerinin ve kurallarının gerektirdiği esnekliği de fark ettik. Gerek deprem felaketi sonrasında gösterdikleri fedakarlıklarla gerekse uzaktan eğitim sürecinde gösterdikleri özveri ve sabırla bizleri gururlandıran öğrencilerimize bu vesileyle teşekkür etmek istiyorum.” Depremde toplam 1.589 öğrenci ile 148 akademik ve idari personelin hayatını kaybettiğini belirten Özvar, yerleşkelerde 4 binanın yıkıldığını, 127 binanın ağır hasar gördüğünü, 427 binanın orta ve hafif hasarlı olduğunu, 642 binanın hasarsız olduğunu kaydetti. 30 Mart 2023 prestijiyle deprem bölgesindeki 18 üniversitenin
Eğitim Sen: Karar uçarı, plansız ve kabul edilemez!
Eğitim Sen, YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarının ardından yapılan değerlendirmede, “Öğrenci olmasa, gençler evde kalsa, kampüsler boş kalsa üniversiteleri ne güzel yönetirdik!” diyen bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız. YÖK’ün deprem sonrası aldığı kararların sağlam ilişkilerden yoksun olduğu bugün daha net anlaşılmaktadır. Bir yandan depremden etkilenen vatandaşların kullanımına açılabilecek çok sayıda sosyal tesis, otel ve rezidans varken KYK yurtlarının ilk tercih olması bilinçli ve siyasi bir tercih. Öte yandan birçok ilde KYK yurtlarının boş olduğu hatırlandığında alınan kararların güncel gelişmeleri dikkate almadığı da açıkça görülüyor. Uzaktan eğitim yüz yüze eğitimin yerini alamaz. Eğitim hakkının varlığını sürdürebilmesinin temel koşulu yüz yüze eğitimdir. Üniversiteler sadece bilimsel eğitim ve öğretimin yapıldığı yerler değil, aynı zamanda öğrencilerin sosyalleştiği ve bu sosyalleşmenin bir öğrenme alanı olarak tanımlandığı yerlerdir. Bu kararlar üniversiteli gençlerin eğitim hakkını engellerken, akademik personelin emek sürecini de olumsuz etkileyecektir. Yüz yüze dersin de uzaktan eğitim sistemine dahil edilecek olması öğretim elemanlarının iş yükünü iki katına çıkaracak, araştırma ve akademik faaliyetlerdeki sorumluluklarının önüne geçilecektir. Bu sebeplerden dolayı ‘Hem yüz yüze hem de uzaktan eğitim yapacağız ve 3 gün içinde başlayacağız.’ YÖK’ün dillere destan kararı uçarı, plansız ve kabul edilemez. Uzaktan eğitimde ısrar etmek, bu gerçekleri görmezden gelmek demektir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)