Yaşam

Deprem Nedeniyle Durdurulan Yatırım ve Emeklilik Fonları

Türkiye’nin bir numaralı gündemi Kahramanmaraş depremleri paralel gelişmeler yaşamaya devam ediyor. Bu kapsamda Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) değerli bir açıklama geldi. Yetkililer, yatırım ve emeklilik fonu alım satımı durdurulduduyurdular.

SPK’nın açıklamasına baktığımızda alınan kararın Borsa İstanbul’un kapatılması paralel olduğunu görüyoruz. Açıklamaya göre, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu ( TEFAS) ve Bireysel Emeklilik Fonu Alım Satım Platformu ( BEFAS), Borsa İstanbul açılana kadar kapalı kalacaktır.

SPK’dan yapılan açıklama şöyle:

“Borçlanma araçları şemsiye fonu, para piyasası şemsiye fonu, garantili/korumalı şemsiye fon, kıymetli madenler şemsiye fonu kapsamında ihraç edilen fonlar, unvanlarında Döviz, para piyasası ve kısa vadeli ibareleri bulunan serbest fonlar ve yabancı ibaresini taşıyan fonlar” Ünvanlarında makul miktarda varlık (kira sertifikası, altın, kıymetli madenler, para piyasası) bulunan fonlar hariç olmak üzere, şemsiye fona bağlı fonlar birim pay fiyatı hesaplamaz ve katılma paylarının alım satımını durdurur. .Bu kapsamda söz konusu fonların TEFAS süreçleri de durdurulmuştur.

Pay alım/satım işlemleri durdurulan yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonları için, değerleme tarihi 2012 yılı olan pay alım/satım emirlerinin gerçekleştirilmesinde, borsanın ilk günü değerleme tarihi olarak dikkate alınacaktır. 8 Şubat

Peki TEFAS ve BEFAS nedir?

Yatırım sistemlerinden biri de fon alıp satmaktır. Hisse senedi alıp satmaya benzer sistem önceki yıllarda da kullanılmaktaydı. ciddi kısıtlamalara vardı. Fon almak isteyen bir vatandaş sadece çalıştığı bankanın fonlarını alabiliyordu. Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS), internet üzerinden fon alım satımı yapılmasını mümkün kıldı. Böylece yatırımcı çalışmayan bankalarda satılırfonlara kolay erişim sağladı.

İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. tarafından yönetilen Bireysel Emeklilik Fonları Alım Satım Platformu (BEFAS) emeklilik yatırım fonu hisseleri Ticarete izin veren bir platform. BEFAS üzerinden bireysel emeklilik sistemlerini kendileri yöneten vatandaşlar fon işlemleriyapabilirler.

kas-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu