Haber

ABD’den Yunanistan’a hava savunma teklifi: S-300’leri Ukrayna’ya verme karşılığında NATO sistemleri

ABD, Yunanistan’a hava savunma sistemleri değişimini yaparak elindeki S-300 ve Tor-M1 hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya göndermeyi önerdi. Buna karşılık ABD, Yunanistan’da NATO standartlarındaki hava savunma sistemlerini tedarik etme kelamını verdi. Sistemlerin tipi belirtilmedi.

Yunanistan’ın elindeki Sovyet imali Osa-K hava savunma sistemleri, eski olduğu gerekçesiyle ABD’lilerin ilgisini çekmiyor. Mutabakatta sadece S-300 ve Tor-M1’in isimleri geçiyor.

Atina’nın bu öneriyi kabul ettiği tabir edildi. Bu mutabakat, Yunanistan’a Sovyet imali hava savunma sistemlerinden büsbütün kurtulma fırsatını sağlıyor. Zira bu sistemlerin bakımı yıldan yıla giderek zorlaşıyor ve gelecekte büsbütün imkansız hale gelecek.

Haberde, “Ukrayna’daki savaş, Yunan ordusunun Rus yapımı silahlardan tamamen kurtulmasına katkıda bulunuyor, çünkü Moskova ve NATO arasındaki bölünme yüzünden yakında teknik bakım ve servisin imkansız olacağı tamamen açık” tabirine yer verildi.

Yunanistan’ın ayrıca Alman imali Marder karşılığında Ukrayna’ya elindeki Sovyet imali BMP-1 zırhlı piyade araçlarını da göndermeye hazır olduğu belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu